Сенатът в САЩ прие законопроект, който дава на TikTok следния ултиматум - или приложението

...
Сенатът в САЩ прие законопроект, който дава на TikTok следния ултиматум - или приложението
Коментари Харесай

Къде забраняват TikTok? И къде го ограничават

Сенатът в САЩ прие законопроект, който дава на TikTok следния ултиматум - или приложението би трябвало да бъде продадено на американска компания, или ще бъде неразрешено в страната след девет месеца. Основанието? Компанията притежател ByteDance е под въздействието на китайското държавно управление и надлежно би могла да съобщи чувствителни данни за американски жители на режима в Пекин.

От ByteDance отхвърлят тези обвинявания, само че законът към този момент беше признат в Горната камара на Конгреса и подписан от президента Джо Байдън.

TikTok има проблеми и с европейските институции, само че по разнообразни аргументи - съгласно Европейски Съюз приложението носи сериозен риск от пристрастяване у младите хора и може да повлияе на душeвността им. В отговор на това компанията в началото отстрани функционалността за заплащане във вторичното приложение TikTok Lite в Европейски Съюз, където против гледането на видеоклипове потребителите получават ваучери за закупуване на действителни артикули.
Къде TikTok е неразрешен?
Една от първите страни, която ограничи достъпа до китайски приложения, беше съседът на Китай - Индия. От 2020 година в страната е наложена трайна възбрана на общо към 60 китайски приложения, измежду които и TikTok. Официалната причина са опасности за сигурността на потребителите.

Талибаните не разрешиха TikTok през 2022 - към година след повторното си идване на власт в Афганистан. Техният мотив гласи: морални съображения. Жителите на Иран също нямат достъп доTikTok, само че тоталитарното държавното управление на моллите е лимитирало достъпа до съвсем всички обществени мрежи. По сходни аргументи обществената мрежа е недостъпна и в Киргизстан, Узбекистан, Непал и Сомалия. 

Пакистан няколко пъти краткотрайно стопира достъпа до TikTok поради неуместно наличие. Приложението е отблокирано, откакто притежателите му поправят филтрите си за наличие.

В Русия сходно " неуместно "  съдържание са публикациинте, в които не се споделя визията за войната в Украйна, популяризирана от Кремъл.

В самия Китай приложението е блокирано за непознати телефони, тъй че да бъде използван само китайският му еквивалент. Други страни също са ограничавали достъпа краткотрайно - Азербайджан по време на спора с Армения в Нагорни Карабах през 2020 година или Сенегал при задържането на опозиционния политик Усман Сонко. 
Ограничения за служебните телефони
В момента 16 страни, множеството от които в Европа, не разрешават потреблението на ТикТок на служебните телефони на държавни чиновници. В Съединени американски щати и Канада такава възбрана важи от 2023 година за чиновниците на Федералното държавно управление. През март същата година държавните управления на Австралия и Нова Зеландия също подредиха на чиновниците си да изтрият ТикТок от служебните устройства. Примера им последваха и във Англия, Нидерландия и Норвегия. В Дания TikTok е неразрешен за чиновниците на:инистерството на защитата, в Латвия - за тези във външно министерство. 

В Германия също има апели да се ограничи достъпът и потреблението на ТикТок. Опозицията в лицето на християндемократите даже призовава за блокирането на приложението. Засега обаче ограничавания не са въведени. 

Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР